Erasmus’a Nasıl Gidilir? Tüm Aşamalar

Erasmus, çoğunluğu Avrupa’da bulunan üniversitelerle yapılan öğrenci değişim programıdır. Avrupada bulunmayan okullar da mevcuttur. Öğrenci değişimi; lisans, yüksek lisans veya doktora yaptığınız üniversitenizin anlaşması bulunan okullarla yapılır. Öğretiminizin bir veya iki dönemini gerçekleştireceğiniz bu üniversitelere nasıl gidilir, erasmus programına nasıl katılınır gibi sorulara edindiğim tecrübelerimle yanıt vermeye çalışacağım.


Hızlı Ulaşım


Erasmus Öğrenci Değişimine Dahil Olan Ülkeler

28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)

AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya, Sırbistan, Türkiye)

Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)


Erasmus Hibesi Ne Kadar?

Erasmus hibesi gideceğiniz ülkeye göre değişmektedir. Hibenin  %80’i ilk kazandığınızda %20’si de başarılı olarak döndüğünüzde ve en az 3 ay erasmus yapılan ülkede bulunduysanız verilir. Ayrıca bu %20 de kaldığınız süreye göre hesaplanır. Örneğin aylık hibe miktarı 300 Euro olan Romanya’da 5 ay 15 gün erasmus yaptığınızı var sayalım. Toplam burs miktarı 1650 Euro olacaktır. İlk olarak hesabınıza bu tutarın %80’i (1320 Euro) yatacak. Geri kalansa (330 Euro), eğer siz tam olarak 5 ay 15 gün kaldıysanız hesabınıza yatırılacaktır. Ancak 5 gün erken döndünüz diyelim günlük 10 Euro’dan: 5×10 = 50 Euro eksik yatacaktır. Aşağıda hayat pahalılığına göre ülke türlerine ait hibe miktarları bulunmaktadır.

Hayat pahalılığına göre ülke türleri Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler Aylık Öğrenci Öğrenim Hibesi (€) Aylık Öğrenci Staj Hibesi (€)
1. Grup Program Ülkeleri Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık 500 600
2. Grup Program Ülkeleri Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye 400 500
3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya 300 400

Erasmusa Hibesiz Gidilir mi?

Her sene üniversitelere hibe ödenekleri dağıtılır. Diyelim ki erasmus sınavını 60 kişi kazandı. Ancak okulda yalnızca 50 kişiye hibe verebilecek ödenek bulunmakta. Bu durumda okul diyebiliyor ki istersen hibe almadan gidebilirsin. Kabul edip etmemek size kalmış. Okulumuzdaki son erasmus sınavında kontenjanlar tamamiyle hibeye göre açıldı. Bir sonraki sınav döneminde de daha farklı uygulamalarla karşılaşabiliriz. Yani aslında erasmusa hibesiz gidilir mi sorusunun yanıtı tam olarak okulun yapmış olduğu uygulamada yer alıyor.


Erasmus Elemeleri Nasıl Gerçekleşir?

Öğretim gördüğünüz okulunuzda senede bir ya da iki kez erasmus sınavı olur. Bu sınavlar İngilizce test sınavı ve İngilizce mülakat şeklindedir. Bu sınav sonuçlarına da okul ortalamanızın yüzlük sistemdeki karşılığının belli bir yüzdesi eklenir. Kendi okulumdan örnek verecek olursam dağılım şu şekildedir:

  • 75 Soruluk İngilizce Sınavı (Her soru 1 Puan)
  • 25 Puanlık İngilizce Mülakat
  • Not ortalaması

Erasmus Puanı: (İngilizce Sınavı + İngilizce Mülakat) * 0.5 + Not Ortalaması * 0.5

Yani diyelim ki sınav ve mülakatta tam puan aldınız ve bu puanın % 50’si 50 puan, Not ortalamanız da 4 olsun, yüzlük sistemde karşılığı 100 ve %50’si 50 puan. Her ikisini topladığımızda erasmus puanınız 100 oluyor. Bazı Üniversitelerde bu oranlar biraz daha fark edebilir. Oranları görmek için okulunuzun erasmus sitesini ziyaret edebilirsiniz. Elemelerden bahsettik fakat bu elemelere katılmanın da bazı şartları bulunuyor.

Bazı üniversiteler speaking ve writing sınavı da yapabiliyor. Speaking sınavı ingilizce mülakattan farklı olarak sınava katılan 2 aday arasında gerçekleşiyor.


Erasmus Sınavlarına Katılım Şartları

  • İstenen minimum not ortalamasına sahip olmak (Benim okulumda 2.20 şart vardı.)
  • Ders seçiminde 30 Akts‘yi tamamlayabilmek (Yani 2 ders için erasmus yapabilmeniz mümkün değil. Erasmus sınavımda sınavdan önce ders seçimi taslağı oluşturmuştuk. Ancak yüksek lisansta girmiş olduğum sınavda bu uygulamayı kaldırdılar. Sınava girmiş olsanız bile bu şartı yerine getirmediğiniz takdirde erasmus yapamazsınız. 27-33 akts gibi bir esneklik yapılan arkadaşlarım olmuştu.)
  • Daha önce erasmus yapmamış olmak (Lisans’tan yüksek lisansa geçtiğinizde ve aynı okul içerisinde yatay geçiş yaptığınızda bu hakkınız sıfırlanıyor.)

akts: Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi 


Erasmus İngilizce Sınavının Zorluk Derecesi

2012 yılında İzmir’de bir vakıf üniversitesinde İngilizce Hazırlık eğitimi aldım ve C1 yani upper intermediate kuruyla tamamladım. İlk erasmus sınavıma ise 2016 yılında girdim. Birçok kelime ve grammer kuralı unutmuş olmama rağmen 75 soruluk İngilizce test sınavında 59 doğru yaptım. Ben sınav zorluğunun B1 – B2 aralığında olduğunu düşünüyorum. Uludağ Üniversitesi’nde okuyan bir arkadaşım da üniversitenin sağladığı kursla, kursu B2 kurunda bitirip ingilizce sınavı ve mülakattan toplam 83 puan alarak erasmusa gitmeye hak kazanmıştı. Dilerseniz sınavla ilgili birkaç örnek soruya bakalım:

Örnek Soru – 1

Jerry: What are your plans for the weekend?
Hal: I will g oto South Africa to help AIDS victims
Jerry: That is a wonderful idea.
Hal:  ………………………………………
Jerry: Thanks, Hal, but I am going to Philadelphia this summer.
A) Why don’t you come with me?
B) You know a lot about South Africa, don’t you?
C) That’s a long trip just for the weekend.
D) What are you going to do for the weekend?
E) I think you cannot come with me, can you?

Örnek Soru – 2

My mom won’t allow me to go to Cyprus…….
A) unless I pass all my courses.
B) if she paid my salary.
C) whenever she sees me.
D) when she calls me.
E) if I can convince her.

Örnek Soru – 3

Mezun olunca ne yapacağımı sordu.
A) She asks me what I will do when I graduated.
B) She asked me what I would do when I graduated.
C) She asked me what I could do when I graduated.
D) She asked me what I would do when I will graduate.
E) She asked me what I did when I graduated.

Örnek Soru – 4

She is…………………Her wedding ceremony is next month.
A) couple
B) married
C) alive
D) engaged
E) divorced


Mülakat Sınavı Nasıl Geçiyor?

Mülakat sınavına girdiğinizde konuşmacı ilk olarak kendinizi tanıtmanızı istiyor. Eğer kendinizi şurada doğdum, şu yaştayım, şu bölümde okuyorum deyip bitirir ve basit bir şekilde anlatırsanız muhabbete konuşmacı yön verecektir. Bu da sizin karşınıza anlamayacağınız konuların, kelimelerin veya içeriklerin gelmesine sebep olacaktır. Anlamadığınız takdirde şunu söylemekten çekinmeyin: “Sorry, I couldn’t understand. Can you explain/ask with another words?” Ancak işin buralara gelmemesi için kendinizi tanıtırken hakim olduğunuz, çalıştığınız konularla ilgili detay verirseniz muhabbetin devamı soru cevap eşliğinde hakim olduğunuz konular üzerinden devam edecektir. Ben mülakatımda yapmış olduğum programlardan ve oyunlardan bahsetmiştim. Mülakat da bu konu üzerinden devam etmişti. Dolayısıyla pek zorluk çekmemiştim.

Konuşmacı yanında 2 adet de gözetmen bulunuyor. Bu gözetmenler de ara sıra sorular sorabiliyor.


Erasmus Ders Seçimleri

Erasmus sınavında başarılı olduğunuzda artık bu aşamadasınız demektir. Erasmus ders seçiminde dönem fark etmiyor. Dilediğiniz dönemden ders seçebilirsiniz. Ancak seçmek istediğiniz derslerin değişim programıyla gideceğiniz üniversite derslerinde yer alması gerekiyor. Ders isimleri farklı olabilir ancak sizin bu konuda dikkat edeceğiniz husus derslerinizin içeriğidir. Ders seçim aşamalarını aşağıda sıralıyorum.

  • Erasmus Bölüm Koordinatörlüğünde bulunan gideceğiniz okulun ders içeriklerini edinmek
  • Bu derslerle ilgili koordinatörlük sizi bir başınıza bıraktıysa gideceğiniz okulun web sitesinden bölümünüze ait ders içeriklerini elde edebilirsiniz. Eğer web sitesinde paylaşılmamışsa mail yoluyla ilgili yerlere mail atabilirsiniz.
  • Ders içeriklerini elde ettiğinizde derslerinizin isimlerine çok takılmadan ders içeriklerinizi karşılaştırarak ortak noktalar bulun. Bu şekilde elde ettiğiniz ders içerik formlarının ilgili bölümlerinin çıktısını alıp ders onaylatma formuyla beraber dersi veren hocanızı bulun ve ders içeriğini kontrol ettirip onaylamasını isteyin. Hocalarınız içerikler uyuşmazsa onaylamayacaktır.
  • İlgili formlar doldurulup onaylandıktan sonra karşı okul Erasmus Koordinatörlüğüne teslim edilmek üzere okulunuzun Erasmus Koordinatörlüğüne bu formları veriniz.

Ders Seçimiyle İlgili Önemli Hususlar: Ders seçiminizi gerçekleştirirken kredisi az, akts’i yüksek dersler seçerseniz akts’yi 30’a tamamlayacağınızdan dolayı daha az sayıda ders seçmiş olursunuz. Mümkün olduğunca eşit hatta kredi >  akts şartını sağlayan derslere odaklanabilirsiniz.

Başıma gelen farklı bir husustan bahsetmek istiyorum. Akışkanlar Mekaniği I için karşı tarafta içerik bakımından uyuşan akts’si 5 olan bir ders bulunmaktaydı. Ders seçiminin son günü ismi dikkatimizi çekmeyecek kadar farklı olan fakat ders içeriği uyuşan 3 akts’li farklı bir ders bulmuştum. Burada mantıklı olan daha fazla ders seçebilmek için akts’si 3 olanı seçmemdi.


Vize Başvurusu

Pasaportunuz yoksa pasaport başvurusu yaptığınızda en geç 10-15 gün içerisinde pasaport evinize kargoyla geliyor. Ardından vize başvurusu için kolları sıvamanız gerekiyor. Erasmus öğrencisi olduğunuzdan dolayı vize başvurularında duymuş olduğunuz teferruatlı belgelere ihtiyacınız olmuyor.

Vize için ihtiyacınız olan belgeler:

  • Kabul mektubu (Bu belge karşı kurum tarafından mail ortamında koordinatörlüğünüze yollanacak, oradan da size ya elden ya da yine mail ortamında teslim edilecektir.)
  • Aile ve adres bilgilerinin bulunduğu tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Öğrenci belgesinin aslı
  • Yurt dışı sağlık sigortası (Bu konunun detayı bir alt başlıkta yer alıyor.)
  • Beyaz arka fonlu 2 adet biometrik fotoğraf – 35×45 ölçülerinde (Fotoğrafçıya vize için derseniz o halledecektir)
  • Hibeniz için kaşe onaylı bilgilendirme belgesi
  • Konaklama belgesi (Karşı kurumdan yurt adresini vs. barındıran bir belge alınıyor.)
  • Nüfus cüzdanı / Kimlik kartı fotokobisi

Bu belgeler genel bilgilendirmedir. Bazı belgeler gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna göre değişmektedir.

Not: Pasaportunuzun süresi erasmusun süresini de kapsamalı. Yani pasaportunuzun 2 ayı kala 3 aylık vize başvurusu yapamazsınız.


Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası

Bu belgeyi sadece vize için almıştım. Bir trafik sigortası şirketine girmiştim ve en uygun sigortadan teklif almıştım. Şimdi bu sigorta tipi şöyleydi: 6 Aylık bir sigorta ancak yurt dışında 3 aydan fazla kaldığında geçerli olmuyor. Mesela 1 hafta evimdeyim, 2 hafta Paris’e gittim. Döndüm 1 hafta sonra tekrar geziye çıktım… Bu şekilde hem 3 ay yurt dışını hem de 6 ay genel süreyi doldurmuş oldum. Aslında bizden istenen sigorta tipi bu değildi. 6 ay süreyi de kapsayacak bir sigorta olmalıydı. 2016 yılında 124 TL’ye sadece vize için almış olduğum bir belgeydi. Romanya’dayken de hasta olduğumda muayene olurken problem yaşamadım. Ancak ilaçlar çok pahalıydı. Bu sigorta şirketleri almış olduğunuz ilaçlarının fişini saklayıp sigorta şirketine yolladığınız takdirde paranızı teslim ediyormuş. Ancak böyle bir şey denemedim.


Erasmus Network Student – ESN

Hiç ama hiç korkmayın. Karşı kurumdaki ESN grubuna ait öğrenciler siz sınavı kazanır kazanmaz bir şekilde sizleri bulup nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatıyor, konaklama imkanlarını açıklıyor ve konaklama adresine nasıl geleceğinizi treninden otobüsüne kısacası her konuda sizi aydınlatıyor. Hatta gideceğiniz gün sizi otogarda karşılıyor, konaklayacağınız yere kadar eşlik ediyor. Onlar sizi bulmazsa siz bulun. Zaman zaman sosyal ortamlarda ESN gruplarının çok aktif olmadığını, erasmus vasıtasıyla gelen öğrencilerle de pek ilgilenmediğini gördüm ve duydum. Umarım güzel bir ekiple karşılaşırsınız.

Gittiğiniz ülkelerde sizlere verecekleri 1 sene geçerli olan ESN’in sağladığı bir kartla birçok avantajdan yararlanabilirsiniz. Mesela bize verdikleri esn kartı ile H&M mağazasında %20-30 arası bir indirim ile mont alabilmiştim. 


Konaklama

Gideceğiniz üniversitenin öğrencilerinin kaldığı yurtlarda kalıyorsunuz. Bu yurtlar genelde kampüs içerisinde oluyor. Benim gittiğim yurtta 1 katı sadece erasmus öğrencilerine ayırmışlardı. Odalar 2 kişilikti. Çek Cumhuriyeti’ne erasmusa giden bir arkadaşımın kaldığı yurtta da 2, 3 ve 4 kişilik odalar mevcut. Elbette ücret de kişi sayısının azlığına göre artıyor. Romanya – Craiova’da yurt ücreti; internet, elektrik ve su dahil 250 Lei yani 2016 yılında 200 TL (günümüzde 350 TL) olarak ödeme yapıyordum. Yüksek Lisans’ta girmiş olduğum erasmus sınavını da kazanmıştım ve Slovakya’ya gidecektim. Bedelli askerlikten dolayı erasmusum iptal oldu. Fakat kazandığım ilk gün Romanya erasmusta tanıştığım Slovakya Kösice Teknik Üniversitesi’nde okuyan Hintli bir arkadaşımla görüştüm ve yurt fiyatlarını sordum. Kullandığı para biriminin euro olmasından dolayı yurt ücretleri bir hayli pahalı gelmişti. Hatta Slovakya, hibe açısından Romanya ile aynı kategoride bulunuyor. Yani her ikisi de aylık 300 Euro hibe veriyor. Slovakya’da 150 Euro yurt ücreti ile Romanya’da 300 Lei (50 Euro) yurt ücreti arasında dağlar kadar fark var. Eğer birden fazla ülke / üniversite seçeneğiniz varsa tüm bu kriterleri değerlendirerek seçim yapmak sizin faydanıza olacaktır.


Ders Geçme ve Not Dönüşümü

Eğitim dili İngilizce olan bir üniversiteye giderseniz muhtemelen devam zorunluluğunuz olur ve sınavlarınız diğer öğrencilerle aynı anda olur. Hatta dersleri geçmekte oldukça zorlanabilirsiniz. Eğitim dili İngilizce değil de gittiğiniz ülkenin diliyse (Rumence gibi…) devam zorunluluğunuz olmayacaktır. Sadece ilgili hocalar zaman zaman siz erasmus öğrencilerine 10-15 dakika ingilizce konu içeriğini anlatacaktır. Sınavlarınız genelde projeler ve ödevlerden oluşacaktır. Aslında bu durum biraz da okuduğunuz bölüm ile alakalı. Ben erasmus programına makine mühendisliği okuyorken katıldım. Bir derste kriko çizim projesi almıştım ve kriko parçalarını çizip montajlayıp sınav kağıdı değerini taşıyan teknik resimlerini ders hocasına teslim etmiştim. Bazı derslerde de 1-2 ay önceden verilen soruları çözüp sınav günü ders hocalarına teslim etmiştim. Dolayısıyla pek zorluk çekmedim. Fakat yine belirtmek isterim ki eğitim dili İngilizce olan okullarda erasmus yapan arkadaşlarımla görüştüğümde bir hayli zorlandıklarını öğrendim.

Avrupa’daki okullarda kullanılan not sistemlerini aşağıdaki tabloda paylaştım.

Dönüşüm Tablosu

10’luk Sistem 5’lik Sistem 5’lik Sistem (B) 5’lik Sistem (C) ECTS Sistem (C) Harf Sistemi
10 5 5 5 A AA
9 4.5 4.5 4 B BA
8 4 BB
7 3.5 4 C CB
6 3 3.5 3 D CC
5 2.5 3 2 E DC
4 2 DD
3 1.5 FX FF
2 1 2 F FF
1 0.5 1 FF
0 0 0 FF

Erasmus Sırasında Çekmiş Olduğum Fotoğraflar

Bunca stres ve uğraşın ardından üzülmeyin, Çok Eğleneceksiniz!

5 comments

  1. Ben, Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim. Erasmus deneyimimin olmasını çok istiyorum. Bu bilgilendirme gayet açık ve öğretici oldu benim için. Bu yazı sayesinde kafamdaki birçok soru işareti giderilmiş oldu. Teşekkürler.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir